معروفترین قلعههای پریان را میتوان در دل افسانهها و داستانهای اساطیری یافت. شاید بهترین مثال در این زمینه قلعه کملوت (قلعه داستان شاه آرتور و شوالیههای میز گرد) باشد در کنار این میتوان به قلعههای داستانهای معروف دیزنی همچون سیندرلا یا زیبای خفته اشاره کرد که مدلهایی از آنها در مجموعه پارکهای دیزنیلند در سراسر جهان دیده میشوند. در اینجا شما را با منابع الهام این قلعهها که در دنیای واقعی ما وجود دارند آشنا میکنیم. در عین حال این قلعههای پریان نیز سرگذشت و جادوی خاص خود را دارا میباشند. امیدواریم که از این سفر به قلب جادو و حماسه لذت ببرید.
قصر خرانا (Kharana)
این قصر که به آن هرانا هم گفته میشود نمونه عالی از قلعههای بیابانی است که در شرق اردن و نزدیک به مرز این کشور با عربستان قرار گرفته است. این قلعه در اوایل قرن 8 ساخته شده و یکی از نمونههای اولیه معماری اسلامی این ناحیه به حساب میآید. گفته میشود به دلیل کمبود منابع آب قلعه به صورت موقت مورد استفاده قرار میگرفته. فرضیههای گوناگونی در مورد کاربرد آن وجود دارد از جمله گفته میشود که این قلعه دژی نظامی یا محلی برای گردهمایی و ملاقات اعراب بادیه نشین بوده است.
قلعه کانوی (Conwy)
این قلعه در فاصله سالهای 1283 تا 1289 و در طی لشکرکشی دوم شاه ادوارد در شمال ولز ساخته شد. شش سال بعد این قلعه توسط آخرین شاهزاده بومی ولز به محاصره درآمد. این محاصره چندین ماه طول کشید و ذخایر و تدارکات به شدت کاهش یافت اما در نهایت نه شهر و نه قلعه هیچکدام تسلیم نشدند. تخمین زده میشود که در آن زمان حدود 15.000 پوند برای ساخت قلعه و استحکامات دفاعی شهر هزینه شده بود(چیزی معادل 162 میلیون دلار در سال 2009). کل هزینهای که شاه ادوارد برای لشکرکشی و ساخت قلعه در ولز متحمل شد در حدود ده برابر درآمد سالیانه او و نزدیک به یک سوم میلیون پوند بود.
قلعه برن (Bran)
گفته میشود این قلعه که در رومانی واقع شده روزگاری به شاهزاده والاچیا "ولاد تپس" (Vlad Tepes) تعلق داشته که عموما او را با نام "کنت دراکولا" میشناسیم. هر چند که او هیچ گاه این قلعه را به عنوان خانه خود نپدیرفت. این قلعه اولین بار در 1378 و در طول دفاع در مقابل امپراتوری عثمانی مورد استفاده قرار گرفت و بعدها از آن به عنوان قرارگاه نظامی کوهستانی بین ترانسیلوانیا و والاچیا استفاده شد. در حالی که در رمان دراکولا نوشته برام استوکر ذکر شده که دراکولا در این قلعه سکنی داشت اما در واقع بلاد تپس هیچگاه در این قلعه زندگی نکرده و تنها دو روز در سیاه چال آن محبوس بود. آنهم زمانی که عثمانیها کنترل ترانسیلوانیا را در دست گرفته بودند.
قلعه هیدلبرگ (Heidelberg)
این قلعه در ارتفاع 80 متری بالاتر از دامنه کوه قرار گرفته و به بخش مرکزی شهر هیدلبرگ در کشور آلمان تسلطی کامل دارد. این قلعه جزء معروفترین بناهای عصر رنسانس در شمال آلپ بوده و از زمان ساختش در قرن 13 تا کنون تاریخ پرفراز و نشیبی را پشت سر نهاده است. در طول جنگ سی ساله(جنگی که از 1618 تا 1648 و در قلب اروپا به وقوع پیوست) تقریبا به طور کامل تخریب شد، بعدها توسط فرانسویان و در قرن 17 مجددا ویران گشت، در 1764 بوسیله صاعقه متحمل آسیب دیدگی شدیدی شده و حتی سنگهایش برای ساخت بناهای جدید در هیدلبرگ به یغما رفت. البته بعد از هر آسیبی مجددا بازسازی شد و نتیجه این بازسازیها شیوههای گوناگون معماری است که در بخشهای افزوده شده به آن قابل مشاهده میباشد و همین افسون این قلعه را قدرتمندتر نموده است.
شاتو دو هات کوئینیگزبورگ (Château du haut-koenigsburg)
این قلعه در منطقه حساس بر فراز تپهای بلند مشرف بر دشت آلستاین در کوهستان ووسگز(Vosges) در کشور فرانسه ساخته شده است. در خلال قرون وسطی این قلعه به طور پیوسته توسط نیروهای مختلف مورد استفاده قرار میگرفت تا آنکه در جریان جنگ سی روزه و پس از تحمل محاصرهای 52 روزه به دست نیروهای سوئدی افتاد. رهآورد این تصرف غارت و چپاول و پس از آن آتش زدن قلعه بود. پس از این واقعه قلعه شاتو برای صدها سال به حال خود رها شده و خالی از سکنه بود تا جایی که توسط جنگلهای اطراف احاطه و تا حدی پوشیده شد. در سال 1899 این قلعه به امپراتور آلمان ویلهلم دوم اهدا گشت و مجددا به فرمی که در زمان جنگ سی روزه داشت باز سازی شد. پس از پایان جنگ فرانسویان مجددا آنرا مصادره کردند. در آنزمان فرم نوین آن مورد تمسخر قرار گرفت چرا که برای تناسب با مقام امپراتور بسیار شیکتر از یک قلعه، آراسته و دکور شده بود. بسیاری معتقدند اکنون این قلعه چیزی کمتر از قلعه پریان ندارد.
شاتو د شیلون(Château de chillon)
این بنا که یکی از بناهای باستانی و پر بازدید کشور سوئیس میباشد در منطقهای زیبا حدفاصل خطوط ساحلی دریاچه جنوا (Geneva) و کوههای آلپ واقع شده است. این قلعه شامل صد ساختمان مجزا بوده که به تدریج به هم پیوسته و در نهایت امروز به صورت یک بنای یکدست و منفرد درآمدهاند. در اواسط قرن دوازدهم این قلعه منزلگاه کنتهای خاندان ساووی (Savoy)بود که در طی این دوران به طرزی خارقالعاده توسعه یافت.
قلعه ماتسوموتو
این قلعه که یکی از قلعههای معروف کشور ژاپن میباشد در قرن 16 ساخته شده است. این بنا از ساختاری یکدست برخوردار است چرا که بر فراز تپه یا در میان رودخانهها ساخته نشده، البته بنا روی یک دشت قرار گرفته است. این قلعه دارای تجهیزات دفاعی کاملی است که از آن جمله میتوان به سیستم گستردهای از دیوارهای مرتبط درونی، دروازهها و خندقهای گوناگون اشاره کرد.در طول دوران ادو (Edo) این قلعه توسط 22 ارباب از 6 خاندان مطرح ماتسوموتو هدایت و رهبری شد. در طول این دوران این دژ نظامی همچنین قلعه کلاغ نیز نامیده میشد که اشارهای داشت به دیوارهای سیاهرنگ و همینطور پشت بامهای آن که به بالهای گشوده شباهت دارند.